Asya Metodieva's Blog

Жана д’Арк и талибаните

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on януари 30, 2010

„Аз си платих, за да бъда тази, която съм. Платих толкова скъпо.“- Ориана Фалачи

(из “откраднатото” интервю с министър-председателя на Израел Голда Меир от 1972 г.)

Не спирам да се чудя как би реагирала Ориана Фалачи, ако беше жива, на американския избор Барак Обама. И това любопитство ме мъчи от месеци. Ако можех да помоля Господ да я пусне в земен отпуск за седмица-две, щях да го направя, защото и коментарът й по отношение на затворниците от Гуантанамо, които САЩ иска да социализира, разпръсквайки ги по широкия свят, също би бил безценен.

Ориана Фалачи не вярваше, че съществува умерен ислям и че мюсюлманите разбират смисъла на думата демокрация. Беше убедена, че всички терористи са мюсюлмани: “Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на „свобода на мисълта и словото“. Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин – тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците „убийци“, „негодници“, „врагове на човечеството“, ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата.” (“Силата на разума”, Фалачи).

От “апокалиптичното” интервю със себе си, което прави, малко преди да умре, разбрах, че в немалка степен симпатизира на администрацията на Буш и военната й политика в Ирак и Афганистан. Фалачи вярва в смисъла на американската война с тероризма. И по-точно с ислямския тероризъм. Според нея, след 11 септември започва същинската битка между цивилизациите, а за Европа смята, че отдавна се е превърнала в ислямска колония и за по-кратко я нарича Еврабия.

И ей така – продължавам да се чудя – щеше ли да се изненада Фалачи, ако можеше да надникне от небето и да погледне към Белия дом? Обама е роден мюсюлманин. По-късно приема християнството. Американците го боготворят, пък и целият свят му се възхищава.

Месеци след референдума в Швейцария, с който швейцарците категорично заявиха, че не искат минарета, не спирам да размишлявам какъв би бил коментарът на едно от най-острите пера на Апенините. Дали това би й върнало надеждата, че може да победи в нейната последна лична битка?

Или пък вотът на швейцарците щеше да избледнее по значимост на фона на американския опит за социализация на заподозрени в тероризъм лица? Никога няма да разберем. В последните години от живота си, Фалачи казваше, че би се върнала към журналистиката само за интервю с Осама бин Ладен. Единствено той й беше любопитен. И си отиде все така крайна и непримирима; забранявана в университетите, анатемосвана от редица интелектуалци. А сякаш имаше да каже още толкова много..

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d блогъра харесват това: