Asya Metodieva's Blog

Шибан народ

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on август 8, 2010

Горе-долу и аз така си представях епохата на изкуствените гърди и естествените политици. Давам си сметка обаче, че и двата феномена надминаха очакванията ми. Всъщност за изкуствените гърди нямам какво ново да кажа – просто ми се сториха подходящи по размер, така че да подсилят контраста спрямо другия вече споменат „хит” на масовата култура.

Естествените политици вълнуват с всяка своя нова реплика като пореден сезон на Биг Брадър – обществото първо се скандализира, а после си казва „е, какво пък толкова..”. И така съвременните политически герои неволно получават общественото поощрение ежедневно да носят фланелка с надпис „нищо човешко не ми е чуждо”. Без да я перат. И без да се срамуват от това. Политикът с подобна тениска понякога избухва, друг път псува, разпуска сред пищни танцьорки в лъскав фолк клуб, тропа по масата с юмрук, държи се курназ. И ербап. Изяжда първо, второ, трето на среща с американския президент и подробно информира медиите след това дали е било вкусно. Той не харесва протокола, не познава дипломацията и въобще не го е.., че европейските политици го гледат снизходително, понеже не говори английски. Поне!

Обаче е адски естествен и българите страшно се възбуждат от това. Той даже е натурален. А на този тип вулгарна натуралност, в която е облечено напоследък родното политическо говорене, в киното му казват порно. Чак започва да ми става ясно защо скандално „натуралните” филми, които политически възпитаните германци правят, са така популярни в Източна Европа. По тези географски ширини явно си падаме по крупните планове и крупните реплики. Няма лошо. Просто май не си давах сметка, че философията на общуване между управляващи и управлявани „право, куме, в очи” вече се е превърнала в истински фетиш. Първосигналните реакции на естествените политици адски ни радват, като попрекалят им прощаваме. Те не оставят приятен послевкус с вдъхновяващи политически речи. Нямат нужда да демонстрират завидно ораторско майсторство. Пушат пури насред срещи на високо ниво и обичат да потупват по рамото официалните си гости, докато се смеят гръмко на мръсния виц, който току-що са разказали на всеослушание. И ние така си ги обичаме. Така че и този път сценарият е ясен – силна медийна възбуда след реплика като „шибан народ”, последвана от неизбежното „е, какво пък толкова..”. Каза шибаният народ..

Advertisements

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Яна said, on август 11, 2010 at 8:34 am

    Браво! Хубав и учен текст. Че и добре написан. Поздравления.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: