Asya Metodieva's Blog

Да запалиш Корана. Да изчезнеш за 60 секунди.

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on септември 11, 2010

Не знам защо, но изпитах спонтанно облекчение, когато разбрах, че американският пастор Тери Джоунс се отказва от идеята да изгори Корана по повод деветата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. Не бих си позволила да го отдам чисто и просто на вродения си пацифизъм. Всъщност 11 септември съвсем не е от датите, които събуждат подобни емоции. Поне у мен. Но имам странното усещане, че светът отново се пробужда зажаднял за кръв. Кръв от възмездие, от отмъщение, от победа или просто от ново цивилизационно завоевание..

Заплахата да изгориш Корана днес звучи почти като заплахата да пуснеш атомна бомба. И докато едното за повече от 65 години вече се е превърнало в работещ блъф и утвърден механизъм за оказване на натиск в международната политика, то другото тепърва влиза в обращение. И докато пускането на атомна бомба си е сериозно начинание и верояни изисква известни усилия, то подпалването на свещената мюсюлманска книга би могло да стане за секунди, да бъде заснето, пуснато в youtube, да обиколи света за часове, а след това притихнали да зачакаме ефекта от собствените си пиромански страсти..А той несъмнено ще дойде.

Защото двете най-големи цивилизации в света май се измориха да си играят на котка и мишка и сякаш вече им е трудно да потиснат кръвожадното желание да се изправят една срещу друга. Да пречупят кръстовете, да затъмнят полумесеца..Защото сега американците не искат да допуснат идеята за построяването на джамия на кота нула. Мюсюлманите пък още не могат да преглътнат датските карикатури на пророка Мохамед. А тези клечки кибрит някой ден несъмнено ще подпалят Корана.. И твърде вероятно е този момент да е лишен от символика подобна на тази, която носи със себе си 11 септември. Усмихнете се, помолете се на своя бог и нека всички се приготвим за война, щом сме толкова навити. Това ще бъде съвсем обикновен ден. Ден, в който Христос и Мохамед ще си направят пуканки и ще си пуснат телевизора, за да гледат най-кървавия мач в човешката история..

Реклами

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Злати said, on септември 12, 2010 at 7:00 pm

    Четейки последното изречение от коментара ти, се сетих за една от легендите за връх Безбог в Пирин. Според историята по време на турското робство в местността станало масово клане между българи и турци, толкова жестоко и кърваво, че не останал нито един жив човек нито от едната вяра, нито от другата. Наричат го Безбог, защото няма Бог, независимо с какво име го наричаме, който да позволи това и да не се намеси в подобна битка.
    За съжаление, събитията от последните години показват, че Бог, с каквото и име да го наричаме, може би вече яде пуканки.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d блогъра харесват това: