Asya Metodieva's Blog

Ако има рай

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on октомври 5, 2010

                                                                     

Никога не бях чувала за това място.  То е от местата, които съществуват само в миналото. В едва забележими карета, разпилени из учебниците по история. И в спомените на малцината оцелели и вече поостарели деца на войната.                  

                                                                    

Лидице е село в Чехия, разположено на двайсетина километра северозападно от Прага. През Втората световна война германците го унищожават така, че оставят след себе си само прах. Убиват. Изкореняват дърветата. Изваждат ковчезите от гробовете. Сякаш тук нищо живо  никога не е съществувало..

Част от наказателната акция на германците е в отговор на покушението над Райнхард Хайдрих. Хайдрих е един от инициаторите на „окончателното решаване на еврейския въпрос“. Kоординатор на дейностите по борба с вътрешните врагове на Третия райх. През 1940-те години Хитлер го смята за свой възможен наследник, но Хайдрих загива при атентат през 1942 г. Смъртта му предизвиква така наречения „Акт на отмъщение“ („Racheakt“) на националсоциалистите, известен като „Унищожаването на Лидице“.

Покушението срещу Хайдрих предизвиква незабавно разследване. Нацистите искат разплата – така започва кампания на масов терор срещу чешкото население. Обявено е, че всеки, на когото е известно местонахождението на убийците на протектора и не ги издаде, ще бъде разстрелян с цялото му семейство. В Прага се провеждат масови обиски, при които са заловени много от укриващите се по домовете участници в Съпротивата, евреи, комунисти и други преследвани от властите граждани. Въпреки че почти никой от тях няма отношение към покушението срещу Хайдрих, много от тези хора са разстреляни.

На 10 юни 1942 г. село Лидице е изтрито от лицето на земята – нацистите убиват чрез разстрел всичките мъже над 16 години, а жените са отведени в концентрационни лагери, където следите на повечето от тях се губят. Сто и петте деца от селото са изпратени в „Централното бюро по въпросите на изселваните“ в град Лицманщат.

Официалната версия гласи, че са там за „превъзпитание”. Фактите днес разкиват, че осемдесет и осем от тях са убити.

 Като причина за тази операция се сочи предполагаемата връзка между покушението и населението на селото. В рамките на операцията за възмездие за смъртта на Хайдрих са избити 5000 чехи.

След края на войната селото е възстановено. А на мястото на разрухата днес попадаме във възпоменателен парк. С паметници на смъртта. И музей.

Днес в Лидице тревата е по-зелена отколкото вероятно в самия рай. Розите обаче не ухаят. А децата не тичат по поляните. Единственото, което човек може да усети тук, докато вдишва и издишва, е тишина. И я усеща не просто със слуха си, а с белите си дробове. Почувствах как се просмуква във всеки от нас без дори някога да сме помирсвали войната. Без дори Лидице да е част от националната ни история.

Просто въздух – прозрачен и изпълнен с писъци, които не трябва да забравяме. Ей така, заради зелената трева в рая..

* В публикацията са използвани материали от www.wikipedia.org

Реклами

4 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Библиотеката said, on октомври 5, 2010 at 9:47 am

  Да, подобно място е и Хатин в Беларус (май), където германците затварят цялото население в една църква и я подпалват. Оцелява само едно момче, което същият ден е било на паша с животните. И там днес има подобен мемориален комплекс, който да напомня ужаса… Изобщо, в Европа буквално ходим върху една тъжна история…

 2. Stef said, on октомври 5, 2010 at 2:00 pm

  Много силно, Асе!

 3. kaka Reni said, on ноември 9, 2010 at 12:19 pm

  Притихнах …

 4. MadHamish said, on януари 23, 2011 at 11:49 pm

  Чувал съм и съм чел за Лидице и трагедията му. Но не бях виждал снимки, а и настроението в текста е силно. Благодаря!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d блогъра харесват това: