Asya Metodieva's Blog

А вие изхвърлихте ли си телевизора? Честита Нова година!

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on януари 4, 2011

Намираме се в Нин-Бин – град в северен Виетнам (в буквален превод от виетнамски означава спокойнствие). Но това уточние е само за любознателните. Местоположението всъщност е без знаечение. Бивши виетнамски студенти посрещат свои български преподаватели. В луксозен хотел. В луксозен ресторант. И в знак на гостоприемство – чалга. Натурална. За проследилите „еволюцията” на този жанр звученето може да се отнесе към периода 92-93-та година. Или още по-ясно – люта чалга. Реакциите на българските професори варират от лек смут до кротко възмущение. Все пак сме на гости. А защо ви я разказвам цялата тази виетнамска притча? Заради една реплика: „Това чалга ли е? Аз понеже не слушам такава музика и дори не знам как звучи..” Авторът ще оставя анонимен поради авторитетната академична титла. Но се сетих за тази спонтанно изпусната аристократична декларация покрай новогодишната телевизия, дето я изгледахме..
Няма да правя дори бегъл опит да изземам функциите на Кеворк Кеворкян – има поне стотина тона телевизия да изгледам преди да поема в тази посока. Но новогодишният фолк маратон, който спретнаха колегите на малкия екран, си заслужава коментар. Веднага уточнявам, че не страдам от музикална нетолерантност. Дори напротив! Все си мислех обаче, че фолк интеграцията няма да стигне дотам, че изпълнителка от каймака на жанра да разказва личната си история „на четири очи” пред Цветанка Ризова. Все си мислех, че в родния ефир има поне десетина други предавания, подходящи за подобно интервю. За сметка на това в утринната фолк публицистика вече има изградени традиции. И може би затова ранното интервю с Азис не доведе до сериозно интелектуално и следпразнично огорчение. Но пък беше уместен финален акорд след чалга еротизма, обгърнал като розова пелена на милосърдието концерта на Българската Коледа. А това си беше истински апотеоз на фолк интеграцията!.. Чак се зачудих колко спонтанно благотворителността прави опит да нахълта в кръчмата и как онази същата кръчма внезапно се настани на сцената на благотворителността и запя с пълно гърло. Предизвикателно облечена, с внушителен бюст, грим и всичко необходимо да провокира широката и склонна към добри дела в коледната нощ зрителска душа..
В края на равносметката, която правим ние – обмислящите да изхвърлят теливизора си въпреки професионалните си пристрастия и ангажименти, няма как да пропуснем и силиконовата новогодишна нощ, в която за малко да се потопя, ако не бях открила дистанционното навреме. Та след като почти парадно в най-празничната седмица от годината националните телевизии ни запознаха отблизо с цялата палитра фолк изпълнителки и техните възможности, вече съм спокойна, че репликата „Това чалга ли е? Аз понеже не слушам такава музика и дори не знам как звучи..” вече е само отломка от едно отминало невежество, останало в далечен Виетнам..

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d блогъра харесват това: