Asya Metodieva's Blog

Бурка

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on април 19, 2011

Горе-долу знаете къде се намира Сърница. И по-точно – между рида Дъбраш и Велийско-виденишкия дял в Западните Родопи. На 20 км от Доспат. Тук повечето хора са българомохамедани или казано иначе – помаци.

Тази сутрин във въздуха на Сърница се усещат необичайни обществени вибрации. Местната неправителствена организация, в която членуват всички жени, е в очакване на вълнуваща среща. Български евродепутат пристига при тях чак от Брюксел, за да им разкаже как могат да кандидатстват по европейски програми. Залата в местното читалище е притихнала. Всички жителки на Сърница са дошли, изкушени да чуят как могат да получат пари от Европейския съюз. На последните два реда са се разположили десетина мъже – най-консервативните в града, онези, които държат изкъсо юздите на половинките си. Поглаждат брада, гледат недоверчиво и чакат да разберат за какво, аджеба, жените им са се събрали тук.
 Семинарът започва. След кратка европейска увертюра лекторът решава да въвлече аудиторията като участник в дебата. Предлага на местното женско сдружение да организира празник на града и да кандидатства с тази идея пред Брюксел. Ентусиазмът в залата расте. Няколко по-инициативни гражданки предлагат да се организират различни игри в деня на празника. За мъжете – състезание за надпиване с бира! А как ще отчетете резултатите пред Европейския съюз, така че да финансира проекта, пита наивно лекторът. „Е, резултатът е ясен – 20 пияни мъже и 20 пребити жени“, казва с усмивка една от младите жителки на Сърница. Не знам как е продължил еврообразователният семинар. Аз малко се смутих, като чух тази история. Доколкото разбрах и лекторът се смутил.
 Но докато предъвквах като суров тютюн този сюжет, се сетих за най-пресния френски закон от миналата седмица. Да, онзи за бурките, дето забранява мюсюлманките да покриват лицата си на обществени места. Глобата е до 150 евро. Има опции и за затвор. И сякаш всички ние – хем българи, хем християни и от време на време европейци негласно се съгласихме и дори подкрепихме мълчаливо френската цивилизационна идея. Междувременно Холандия и Швейцария взеха решение да ограничат достъпа до трудовия си пазар за българи. И в миг някак се почувствахме дискриминирани.. 

Странно нещо е Европа, не мислите ли? Хайде, аз тръгвам, че ме чака дълъг път. Утре е празникът на Сърница.

Реклами

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. cokyonzuzi said, on декември 9, 2011 at 2:07 pm

    Няма по-проста забрана. Хубаво ще е да забранят на жените да не се обличат като курви.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d блогъра харесват това: