Asya Metodieva's Blog

Чай по политически причини

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on декември 11, 2013

„Като идем на кафе, не мога да се похваля на компанията, че внуците ми са комунисти, но здраве да е”  – с тази закачка любимият ми дядо ме изпраща до вратата. И се усмихва дяволито сякаш целият Съветски съюз стои зад гърба му непоклатимо и някак втренчено в часовника от Ленинград, окачен на стената.

LeninПихме чай и вяло говорихме за протеста, за контрапротеста, за Украйна. Вечният двубой, в който и двамата се съмняваме в политическите си възгледи, но без пощада отстояваме разбирането си за площадна справедливост съобразно температурите навън и грапавината на циферблата, върху който ни е отредено да се движим.

В Киев хиляди проевропейски демонстранти събориха паметника на Ленин. Акт неразбираем и най-вече вандалски за моя дядо. Но следи с интерес революцията, която му напомня на поредна схватка на полюсите с остатъчен заряд от времето, когато светът е бил разделен.

Не вярва в нея. Комунистите не вярват в революции. Не ги разбират. Не и по начина, по който ги оправдават и записват в историята империалистите.

Не вярва и в Европейския съюз, а по-скоро в кръговрата, породил необходимостта от съществуването му. На мен пък напоследък ми става все по-трудно да го убедя в политическото безсмъртие на своето време. Отдавна няма култове, нито кумири. Не би се просълзил пред монумент от неговата епоха, но не би се разделил за нищо на света с вроденото си чувство за справедливост. Кефи го да си мисли, че това е адски социалистическо и му създава усещане за принадлежност, макар и към време, отдавна изтекло между стрелките на часовника от Ленинград.

Всъщност всички се опитваме да принадлежим. Днес тежестите са различни, носим си камъните в джоба. Имаме смелост да ги хвърлим, но не винаги сме готови да ги стискаме в шепи и през зимата. Искаме да полетим, но често ни събарят съмненията в безкористния полет на другите. Радваме се поединично на чуждата заедност и си търсим причина да останем.

Ще поседя. За още чаша чай. Поне заради усилието да убедя скъпия ми дядо, че е дошло време статуята на Ленин да бъде съборена. Макар да вярвам, че каменоделците винаги ни надживяват.

Advertisements

2 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lidiya Mihaylova said, on април 17, 2014 at 5:12 pm

  Скъпа Ася, искам да споделя колко приятно изненадана останах от блога Ви. Публикациите Ви са прекрасни, наистина се насладих на темите и субектите, описани в тях. От няколко години гледам сутрешния блок на БНТ и се радвам, че Вие продължавате да сте там, с все същите позитивизъм и отдаденост, в търсене на обществената и индивидуална справедливост.

  Успех във всички настоящи и бъдещи дейности.

  С уважение,

  Лидия

 2. Теньо Тенев said, on юли 29, 2015 at 7:06 am

  Драга Ася (ако ми е позволено такова обръщение),

  Не разбирам защо е нужно обобщението „комунистите не вярват в революции“. Най-малкото е странно – нали и те са ги правили? А може би става дума за „революции“ през 21 век, в които подпалват живи хора?

  „Политическо безсмъртие“? От гледна точка на моите почти 70 години не бих могъл да повярвам в такова нещо… вече. Един известен интелектуалец от „прокълнатата“ Русия беше казал нещо в смисъл, че истината, например за нещо „безсмъртно“, става известна след като мине достатъчно време.

  Не бих се заел да пледирам, че „е дошло време статуята на Ленин да бъде съборена“, освен в преносен смисъл. Иначе какво да правим с Наполеон, например?

  А блогът Ви е едно наистина приятно кътче. Напомня ми за моята младост, когато също вярвах в различни неща, немалка част от които животът опроверга. Но младостта, а и човекът изобщо, има нужда от вяра. Иначе няма перспектива, а без нея – накъде?

  С най-добри пожелания,

  Т. Тенев


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: