Asya Metodieva's Blog

Следващият унгарски референдум

Posted in Uncategorized by Asya Metodieva on февруари 16, 2017

download
Унгарският политически живот много прилича на българския по куп неща, към които от скоро можем да добавим и честотата на рефереднумност.

Искате ли Унгария да е домакин на летните олимпийски игри през 2024? Това е въпросът. И този път го задава не Орбан, а нова опозиционно движение, което се опитва да си пробие път към парламентарните избори през 2018-та. Младежката формация се появи в публичното пространство с намерение да възпре плана на правителството Будапеща да бъде домакин на Олимпийските игри след 7 години. И така започна кампанията „NOlympics”, която трябваше да събере 138 000 подписа до днес, за да бъде свикан местен референфум. Дори подписката да не стигне до процедура „глас народен“, посланието ще бъде звучно.

Движението Momentum привлича младото поколение унгарци, на които в общи линии им е писнало от това как изглежда страната им през очите на Виктор Орбан. Започна да се оформя като движение през 2015 и е намерение да се регистрира като политическа партия. На сайта си движението прави заявка, че предлага не идеология, а решения: „Времето на иделогическите битки отмина. Левицата трябва да приеме националното съзнание, а десницата трябва да се научи на солицарност.” Моментум се регистрира като организация в началото на януари и тепърва предстои да си прокарва политически път.

Каузата, която подхващат за начало, безспорно им дава шансове да надигнат глас в страната, в която правителството предпочита мълчанието. На пръв поглед може звучи изненадващо защо младото поколение унгарци не иска Будапеща да стане център на световното спортно внимание през 2024. Или може би няма място за чудене, когато премиерът ти се казва Виктор Орбан. А ето и точният въпрос, за който Моментум иска свикване на референдум: „Съгласни ли сте Будапеща да оттегли кандидатурата си за докакинство на летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024?” Днес изтичат трийсетте дни, в които нежелаещите олимпийския огън край Дунав, се подписаха, за да подкрепят идята за местен референдум. Аргументът им е, че не вярват на унгарското правителсто за начина, по който ще изхарчи много пари за организиране на събитие от такъв мащаб.

А капанията за кандидатурата на Будапеща вече е част от градския пейзаж. Значителна сума пари се влагат за предпроектни проувания, рекламни клипове и такси за участие. Докато правителството се надява, че игрите ще донесат признание и престиж на Унгария, почти сигурно е, че икономически последици за страната могат да бъдат сериозни. По предварителна оценка подготовката и организирането на игрите в Будапеща ще струва на държавата приблизително 2,7 млр. долара без да смятаме подобренията в спортната инфраструктура, които следва да се направят в годините преди събитието. Включвайки и тези разходи, икономистите предвиждат разход, който ще бъде поне три пъти по-голям или около 6% от БВП.

budapest_2024_olympic_bid_logo-svgОт Моментум наричат амбициите на управляващите „пълна глупост“ на фона на икономическите и социалните проблеми, които остават нерешени. „Това няма да е бъде олимпиадата на хората, а олимпиадата на Фидес.” – казва Ана Орош от движението (цитирана от Budapest Beacon) – „Обичаме олимпийските игри, нямаме нищо против тях, но те трябва да бъдат организирани в страна, в която няма толкова неотложни въпроси в образованието или в здравеопазването, както в Унгария. И всички пари, които ще се инвестират в олимпиадата, няма да отидат в нито една от двете посоки.”

Три предишни опита да се свика референдум за олимпиадата бяха спрени от съда. Настроенията на хората обаче могат да са сериозен източник на съпротивителна енергия срещу правителството на Орбан в идните месеци. Според проучване, направено миналото лято, половината от унгарците са против домакинството на Будапеща.75 на 100 вярват, че това начинание ще излезе прескъпо на унгарските данъкоплатци. Шест от всеки десет души са на мнение, че не някой друг, а фирмите близки до Фидес ще се облагодетелстват от парите, които ще се налеят в страната покрай олимпиадата.

Въпросът с домакинството на игрите е колкото конкретен, толкова и символичен. Прицелвайки се в петте олимпийски кръга, от Моментум искат да посочат пет важни за обществото теми, които трябва да се инвестира преди да се мисли за домакинство на събитие от такъв мащаб: здравеопазване, образование, стандарт на живот, жилищна политика и транспорт.

Така новото движение влиза в публичното пространство с първа заявка да се противопостави на режима на Орбан. Дали ще има референдум, ще стане ясно в идните седмици в зависимост от събраните подписи и решението на парламента. По-дългострочната цел на движението са следващите парламентарни избори и детронирането на Фидес. Подобно на българския политически живот обаче, и в унгарския не е лесно да станеш сериозен политически фактор, разчитайки на ентусиазъм. И все пак Моментум имат своето време до изборите през 2018 и със сигурност поне могат да безпокоят статуквото с опозиционното си присъствие.

Засега обаче от Фидес не изгеждат много разтревожени от появата на младежкото движение. Досега референдумите са били препочитан способ за печелене на популярност от партията на Орбан. Но пък законът е достатъчно рестриктивен в случай, че някой друг реши да се впусне в иницииране на пряка демокрация. Така че механизмите за осуетяване на референдума на Моментум са налични, още повече залогът е голям – публични средства за „усвояване“ и политически рейтинг, който Орбан ще ползва като капитал за следващите избори.

Колкто до Олимпиадата, Хамбург и Рим вече се оттеглиха от състезанието за домакинство, Париж и Лос Анджелис остават в надпреварата. Остава Будапеща да реши.

източник: Budapest Beacon

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

cokyon

Yenilikçi düşünceler Ve Hayattan zevk alma amacıyla diyelim. Kesin bir alanı yok sitenin.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: